Over de VPF

De Vasa Previa Foundation (VPF) is opgericht in januari 2001 door Marlou van Dijck (Nederland) en Amy Brown Gaghagen (USA).

VPF in actie

Zij is het resultaat van de vasa previa e-mailsupportgroep die op 25 juni 2000 werd opgericht, voor mensen die te maken hebben (gehad) met vasa previa.

De leden van de VPF vinden dat vasa previa een verschrikkelijke zwangerschapscomplicatie kan, maar niet hoeft te zijn. Ondanks zijn ernst is het niet algemeen bekend bij vrouwen en soms ook niet bij verloskundigen en gynaecologen. Door het gebrek aan kennis en ervaring ermee, wordt het niet altijd gedetecteerd tijdens zwangerschap of bevalling. Vaak worden tijdens de bevalling inadequate beslissingen genomen die in 95% van de gevallen leiden tot foetale sterfte.

VPF in actie

De VPF geeft voorlichting over vasa previa, geeft steun aan lotgenoten en gaat de discussie aan met de beroepsgroepen over betere zorg rondom een vasa previa zwangerschap.  Daarnaast probeert zij de medische regels en protocollen wereldwijd op dusdanige wijze aan te passen dat fatale uitkomsten als gevolg van vasa previa voorkomen kunnen worden.