Doelgroep “pers”

Doelgroep persoonlijkDoelgroep medischDoelgroep pers

De pagina wordt geladen…

 

 

 

 

De pagina wordt geladen…

 

 

 

 

Voor politiek en pers

De pers speelt een belangrijke rol in het verspreiden van kennis over vasa previa. Vandaar dat we binnen onze website een aparte ingang voor de pers hebben gecreeërd.

Op deze pagina vindt u de voor u belangrijkste informatie gegroepeerd. Vindt u niet wat u zoekt, probeer dan het menu of de zoekfunctie.

50-95% kans op babysterfte

Er bestaat een zwangerschapscomplicatie waarbij de kans dat een gezonde baby sterft 50-95% is, tenzij de diagnose vooraf gesteld wordt. De dood van deze baby’s is te voorkomen door een diagnose en een keizersnede.

Waarom blijven deze baby’s dan toch sterven??

Ervaringsverhalen

De ervaringsverhalen van vasa previa slachtoffers op deze website zijn erg aangrijpend en wellicht interessant voor publicatie in uw medium.

Ik verzoek u ons te mailen  als u hiervan gebruik wilt maken zodat wij toestemming van de ouders kunnen vragen.

Interessante links


Wat is vasa previa? Hoe kan de diagnose worden vastgesteld en wat kan men doen om de baby te redden?

Zwangerschap; de maanden en weken voor de geboorte van een kind zijn vaak de meest spannende tijden voor een vrouw. Vol verwachting, gevuld met hoop en plezier in afwachting van het leven dat ze schenken zal. Als alles goed gaat tijdens de zwangerschap, de bevalling en de geboorte, en een prachtige baby komt in de wereld, vindt er een wonder plaats. Maar wat gebeurt er als een complicatie niet voortijdig gezien wordt of verkeerd gezien wordt, een complicatie die in 95% van de gevallen een fatale afloop heeft? Zelfs in de tegenwoordige moderne medische wereld van geavanceerde technieken en goed opgeleide medici, komen vergissingen voor. Dit is vooral zo wanneer het een fatale complicatie als vasa previa betreft die geen onderdeel uitmaakt van de normale prenatale screening.

Vasa previa komt voor in 1:1600 zwangerschappen en is een complicatie waarbij foetale bloedvaten van de placenta of navelstreng voor de geboorteuitgang liggen, onder de baby. De complicatie heeft een hoog sterftecijfer door snelle foetale verbloeding die optreedt door het scheuren van de bloedvaten nadat de baarmoedermond ontsluit, de vliezen breken of wanneer de bloedvaten afgekneld worden tussen de baby en de wanden van het geboortekanaal.

Vasa previa kan gedetecteerd worden vanaf de 16e week van de zwangerschap met gebruik van een transvaginale echo in combinatie met Kleuren Doppler. De dood van een kind door vasa previa is te voorkomen als de diagnose vantevoren gesteld wordt.

De Vasa Previa Foundation (VPF) werd in Januari 2001 opgericht. Zij is het resultaat van de vasa previa email groep die 25 juni 2001 werd gevestigd, voor diegene die op de een of andere manier te maken hebben (gehad) met vasa previa. Marlou van Dijck heeft deze groep opgericht na de dood van haar dochtertje Julia, die gestorven is door complicaties veroorzaakt door vasa previa op 26 Mei 2000.

De groep is het ermee eens dat vasa previa een vreselijke zwangerschapscomplicatie kan, maar niet hoeft te zijn. Ondanks zijn ernst wordt het over het algemeen niet herkend door vrouwen, verloskundigen en soms zelfs gynaecologen. Ondanks het feit dat de technologie bestaat om vasa previa voortijdig te detecteren, wordt het zelden ontdekt vóór het begin van de bevalling en soms worden er tijdens de bevalling en de geboorte fatale beslissingen genomen.

De doelstellingen van de VPF zijn:

  • het voorlichten van de maatschappij over vasa previa
  • het wereldwijd zodanig aanpassen van medische regels en protocollen dat doodgeboren kindjes als gevolg van vasa previa voorkomen kunnen worden.

De VPF zou graag van deze gelegenheid gebruik willen maken om de dood van vele onschuldige babies proberen te voorkomen door het bewustzijn te vergroten over deze conditie middels uw media. Hieronder is aanvullende informatie beschikbaar over de VPF evenals de verhalen van onze leden en hun kinderen, zowel de vasa previa overlevenden als de vasa previa engeltjes. Als u meer informatie wenst over vasa previa, neemt u dan alstublieft contact met ons op en we zullen u met een van onze leden en/of  medische woordvoerders in verbinding stellen.

We kijken uit naar de dag dat vasa previa niet langer een fatale conditie is. De kans op leven is immers zo bekeken…

Voor meer informatie, neemt u contact op met:

Marlou van Dijck
Marlou.van.Dijck@vasaprevia.com 

Telefoon 06 – 46 23 74 61