Frank

Frank A. Frenduto, M.D.

Private Practice OBGYN, Durham, North Carolina

 Oktober 2001


Vasa previa is een erg zeldzame maar zeer bekende en gerespecteerde conditie in mijn werkgebied verloskunde. De verbeteringen in echografie hebben veel geholpen in de diagnose en de behandeling van dit probleem. Het grootste probleem is om die patiënten te identificeren die risico lopen voor deze conditie.

De manier waarop we deze zeldzame abnormaliteiten van de placenta ontdekken is door routinematige echo screening met 18-20 weken. Als er laag liggende placenta´s of placenta previa´s zijn, dan bekijken we de lager gelegen baarmoedersegmenten met Color Doppler. We sturen deze patiënten dan routinematig naar een echocentrum voor bevestiging.

Ook hebben patiënten met abnormale bloedingen in het 2e en 3e trimester een toepasselijke evaluatie nodig voor deze conditie. Het foetale sterftecijfer, indien niet gedetecteerd, varieert aanzienlijk van 33%-66%. Het foetale sterftecijfer wanneer er een geplande keizersnede wordt uitgevoerd wanneer de longen van de baby voldoende gerijpt zijn is erg laag.